Pretnja Izraela Danas

Ko zaista predstavlja najveću nuklearnu pretnju svetu? Iran – član Ugovora o neširenju nuklearnog oružja koji sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju? Ili Izrael – koji odbija da potpiše Ugovor o neširenju nuklearnog oružja, i odbija da čak priznaju da imaju nuklearno oružje? Hajde da razmotrimo nuklearno oružje za koje se veruje da Izrael ima: Do 400 atomskih i vodoničnih nuklearnih jedinica, uključujući termonuklearno oružje u megatonskom opsegu. Niz sistema uključujući neutronske bombe, taktičke nuklearke i nuklearne bombe u koferima, mehanizmi isporuke uključujući interkontinentalne balističke rakete Jerihon sa dometom od 11.500 km, i mogućnosti drugog udara na moru koristeći krstareće rakete koje mogu lansirati njihove podmornice. Ogromna izraelska nuklearna oružija u oštroj su suprotnosti sa nepostojećim nuklearnim oružjem Irana. Dok je Iran dosledno poricao razvoj nuklearnog oružja, Izrael je više puta pretio svetu njihovim. Izrael vodi strategiju poznatu kao „Samsonova opcija“, politiku u kojoj će se na svaku pretnju Izraelu odgovoriti masovnom nuklearnom odmazdom. Samson je biblijska ličnost koja je uništila filistejski hram, ubivši sebe i hiljade filistejskih neprijatelja.


Izraelski zvaničnik je citiran u knjizi Simora Herša „Opcija Samsona“ koji je izjavio: „Još uvek možemo da se sećamo mirisa Aušvica i Treblinke. Sledeći put ćemo vas sve povesti sa sobom.“ General Moše Dajan, vodeći promoter izraelskog nuklearnog programa, izjavio je: „Izrael je kao pobesneli pas, previše opasan da bi mu iko smetao.“


Martin Van Kreveld, profesor vojne istorije na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, rekao je: „Većina evropskih prestonica su mete za naše [izraelske] vazduhoplovne snage.... Imamo sposobnost da srušimo svet sa sobom. I ja vas mogu uveriti da će se to dogoditi pre nego što Izrael propadne.“


Izraelski whistleblower Mordehaj Vanunu naveo je da Izrael ucenjuje svet svojom sposobnošću da „bombarduje bilo koji grad širom sveta, i to ne samo one u Evropi, već i one u Sjedinjenim Državama“. Pretnje Izraela da će preventivno napasti druge zemlje porasle su otkako je Iran počeo da obogaćuje uranijum za svoj program nuklearne energije. Iako je malo verovatno da Izrael ozbiljno veruje da bi ih Iran napao - Iran zna da bi verovatno bio zbrisan ako bi se usudio da napadne Izrael bilo kojim oblikom oružja - Izrael ne može tolerisati mogućnost nuklearnog naoružanja Irana.


Svaki izazov izraelskoj nuklearnoj hegemoniji mogao bi oslabiti njegovu sposobnost da iskoristi nuklearno naoružanje kao pretnju, kako bi se održao na ukradenoj palestinskoj zemlji. Nuklearno naoružani Iran bi mogao izazvati to da izraelski građani napuštaju zemlju i njene okupirane teritorije. Investicije bi mogle pasti, smanjujući finansije potrebne za finansiranje i održavanje nezakonite ekspanzije Izraela. Velike izraelske zalihe nuklearnog oružja i činjenica da su mnogi Izraelci visokog profila izjavili da je zemlja spremna da ih upotrebi ako bude ugrožena, trebalo bi da zabrinjava sve. Izrael i njihovi neokonisti i cionistički saveznici u američkoj vladi, predstavljaju mnogo veću pretnju svetskom miru od Irana.


NAZAD NA PRAVI HOLOKAUST